Zonnepanelen

Met zonnepanelen kun je je eigen energie opwekken. De zon als energiebron is duurzaam en milieuvriendelijk.

Zonnepanelen zijn grote panelen die voornamelijk op daken van gebouwen worden geplaatst. Ze kunnen op en plat dak of een hellend dak worden geplaatst. De omvang van de opbrengst is mede afhankelijk in welke windrichting je dak ligt. Een dak op het zuiden of westen is optimaal, maar ook op een dak richting noorden of oosten kunnen ze liggen.

De zonnepanelen vangen zonnestralen en/of (fel) daglicht op en zetten dit om in energie. Dit wordt via een omvormer geschikt gemaakt om te gebruiken.  

Er zijn veel soorten en merken zonnepanelen te koop, met elk hun eigen voor- en nadelen én bijpassend prijskaartje.

Plaatsen zonnepanelen

Het plaatsen van zonnepanelen gaat tegenwoordig redelijk snel. Naast het leggen en monteren van de zonnepanelen wordt een omvormer geplaatst en zijn vaak aanpassingen in de meterkast nodig.

Rendement zonnepanelen

Het rendement van zonnepanelen is afhankelijk van het soort paneel, de ligging van het dak, weersomstandigheden, leeftijd en eventuele vervuiling van de zonnepanelen. (Maak ze daarom jaarlijks schoon met een doekje/zachte borstel en sopje. Géén hogedrukreiniger.) Ook al zijn zonnepanelen onderhoudsvriendelijk, ze hebben wel onderhoud nodig. Laat daarom periodiek je panelen, kabels en omvormer controleren. 

 

Voordelen zonnepanelen

  • Eenvoudige plaatsing
  • Besparing op je elekticiteitsrekening
  • Hoog rendement
  • Waarde woning stijgt

 

Subsidiemogelijkheden

Subsidie- en financieringsmogelijkheden wisselen met regelmaat. Kijk op de subsidiepagina of er op dit moment mogelijkheden zijn.