Zonnepanelen

Waarom zonnepanelen?

Met zonnepanelen kun je je eigen energie opwekken. Met deze gratis energie bespaar je op je energierekening en ben je minder afhankelijk van een energieleverancier. De zon als energiebron is duurzaam en milieuvriendelijk.

Wat zijn zonnepanelen?

Zonnepanelen zijn grote panelen die voornamelijk op daken van gebouwen worden geplaatst. Ze kunnen op en plat dak of een hellend dak worden geplaatst. De omvang van de opbrengst is mede afhankelijk in welke windrichting je dak ligt. Een dak op het zuiden of westen is optimaal, maar ook op een dak richting noorden of oosten kunnen ze liggen.

De zonnepanelen vangen zonnestralen en/of (fel) daglicht op en zetten dit om in energie. Dit wordt via een omvormer geschikt gemaakt om te gebruiken.  

Er zijn veel soorten en merken zonnepanelen te koop, met elk hun eigen voor- en nadelen én bijpassend prijskaartje.

Plaatsen zonnepanelen

Het plaatsen van zonnepanelen gaat tegenwoordig redelijk snel. Naast het leggen en monteren van de zonnepanelen wordt een omvormer geplaatst en zijn aanpassingen in de meterkast nodig.

Rendement zonnepanelen

Het rendement van zonnepanelen is afhankelijk van het soort paneel, de ligging van het dak, weersomstandigheden, leeftijd en eventuele vervuiling van de zonnepanelen. (Maak ze daarom jaarlijks schoon met een doekje/zachte borstel en sopje. Géén hogedrukreiniger.) Ook al zijn zonnepanelen onderhoudsvriendelijk, ze hebben wel onderhoud nodig. Laat daarom periodiek je panelen, kabels en omvormer controleren. 

Terugverdientijd

Omdat je met zonnepanelen kunt registreren hoeveel stroom je opwekt, wat je verbruik is en welke hoeveelheid je terug levert aan de leverancier (salderingsregeling tot 2031) kun je inzichtelijk maken wat je “verdient” met de stroom van je zonnepanelen. Je kunt daardoor ook een terugverdientijd uitrekenen. Deze ligt gemiddeld tussen 7 en 10 jaar.

Voordelen zonnepanelen

  • Eenvoudige plaatsing
  • Besparing op je energierekening
  • Hoog rendement
  • Waarde woning stijgt

 

Subsidiemogelijkheden

Voor particulieren zijn er geen subsidiemogelijkheden voor zonnepanelen. Wel kun je de betaalde btw terugvragen van de belastingdienst. Voor bedrijven zijn er wel subsidiemogelijkheden.

Zonnepanelen specialisten:

Onze lokale partners voor zonnepanelen zijn Bespaarpartner uit Tuk (Steenwijk) en Lok Installatietechniek uit Vollenhove.

Bespaarpartner is gespecialiseerd in zonne-energie. Zij plaatsen met een eigen team de zonnepanelen en zorgen voor een juiste aansluiting aan de meterkast. Bespaarpartner verkoopt veel merken en soorten zonnepanelen, waarvan je een deel kan zien in de professionele showroom aan de Roomweg in Tuk.

Lok Installatietechniek is een allround installateur en heeft de expertise in huis op het gebied van zonne-energie. Lok Installatietechniek werkt met gerenommeerde Europese leveranciers van zonnepanelen, met uitstekende garanties.