Subsidies

Al de aangeboden maatregelen zijn geselecteerd op het duurzame karakter van de maatregel. Dat betekent goed voor het milieu en haar grondstoffen. Bijkomend voordeel is dat het ook nog eens goed voor je eigen portemonnee kan zijn. Je kunt het terugzien in een lagere energierekening en in een waardestijging van je woning of bedrijfspand.

Omdat de overheid het inzetten van duurzame oplossingen stimuleert, zijn er verschillende subsidie en financieringsmogelijkheden. Inhoudelijk wijzigen deze stimuleringsmogelijkheden regelmatig. Check voor de geldende voorwaarden altijd bij de uitvoerende instantie!

We zetten er een paar voor je op een rij:

Particulieren

ISDE


Bij één of twee verduurzamingsmaatregelen krijg je een deel van de kosten vergoed. Onder de verduurzamingsmaatregelen worden isolatie gerekend (dak-, spouw- vloerisolatie of HR++ glas) en ook de aanschaf van een (hybride) warmtepomp of een zonneboiler.

Bedragen 2023 

 

Subsidiebedrag per m² bij één maatregel

Subsidiebedrag per m² bij twee maatregelen

Minimale m² - maximale m² 

Bodemisolatie

€ 3

€   6

20

Dakisolatie

€ 15

€ 30

20

HR ++ glas U< 1,2

€ 23

€ 46

8

Spouwmuurisolatie

€  4

€   8

10

Triple glas U< 0,7

€ 65,50

€ 131

8

Vloerisolatie

€  5,50

€ 11

20

Zolder/vlieringvloer

€  4

€  8

20

(Hybride) Warmtepomp 

vanaf € 500 per apparaat

vanaf € 500 per apparaat

afhankelijk van soort apparaat en energieprestatie

Zonneboiler

€ 1000 - 2000 per apparaat 

€ 1000 - 2000 per apparaat 

afhankelijk van soort apparaat en energieprestatie

 

ISDE voorwaarden 

Je kunt ISDE subsidie aanvragen bij het toepassen van één maatregel. Als je twee maatregelen toepast wordt het bedrag verdubbeld. 

Dit kan ook als je op een ander moment de tweede maatregel toepast. Dan wordt het verhoogde bedrag meegenomen bij het aanvragen van de tweede maatregel. 

Je kunt maar één keer ISDE-subsidie aanvragen per maatregel. 

ISDE-subsidie kan je alleen achteraf aanvragen. 

Er zijn veel voorwaarden van toepassing op het aanvragen van de subsidie. 

Alle details lees je op Rvo.nl

Zonnepanelen 

Vanaf 2023 is het btw-tarief op zonnepanelen voor particulieren 0%. Verder zijn er geen subsidiemogelijkheden.

Lage btw-tarief

Voor  dak- spouw- vloerisolatie en het monteren van isolatieglas geldt het lage btw-tarief op het arbeidsloon.

Leningen

Er zijn verschillende mogelijkheden van aanbieders van leningen (en hypotheken) als de energiebespaarlening en Lening isoleren en duurzame energie Steenwijkerland voor inwoners met een beperkt inkomen.

Disclaimer
Uit de informatie op deze pagina kun je geen rechten ontlenen. Kijk voor de actuele informatie altijd op website van de betrokken instantie. 

Zakelijk

ISDE

Er zijn mogelijkheden voor subsidie bij een (hybride) warmtepomp en zonneboiler. Tijdelijk zijn er ook subsidiemogelijkheden voor zonnepanelen en zonneboilers. Rvo.nl

EIA

Fiscaal voordeel voor bedrijven, stichtingen en verenigingen die investeren in energiezuinige technieken en duurzame energie. Rvo.nl

MIA en Vamil

Fiscaal voordeel voor ondernemers die investeren in milieuvriendelijke bedrijfsmiddelen en technieken, vermeld op de Milieulijst. Rvo.nl

Disclaimer
Uit de informatie op deze pagina kun je geen rechten ontlenen. Kijk voor de actuele informatie altijd op website van de betrokken instantie.