Subsidies

Al de aangeboden maatregelen zijn geselecteerd op het duurzame karakter van de maatregel. Dat betekent goed voor het milieu en haar grondstoffen. Bijkomend voordeel is dat het ook nog eens goed voor je eigen portemonnee is. Je ziet het terug in een lagere energierekening en in een waardestijging van je woning of bedrijfspand.

Omdat de overheid het inzetten van duurzame oplossingen stimuleert, zijn er verschillende subsidie en financieringsmogelijkheden. Inhoudelijk wijzigen deze stimuleringsmogelijkheden regelmatig. Check voor de geldende voorwaarden altijd bij de uitvoerende instantie!

We zetten er een paar voor je op een rij:

Particulieren

ISDE
Bij één of twee verduurzamingsmaatregelen krijg je een deel van de kosten vergoed. Onder de verduurzamingsmaatregelen worden isolatie gerekend (dak-, spouw- vloerisolatie of HR++ glas) en ook de aanschaf van een (hybride) warmtepomp of een zonneboiler.

Bedragen 2022 (bij 2 maatregelen

 

Subsidiebedrag per m²

Minimale m²

Bodemisolatie

€   6

20

Dakisolatie

€ 30

20

HR ++ glas U< 1,2

€ 53

8

Spouwmuurisolatie

€   8

10

Triple glas U< 0,7

€ 150

8

Vloerisolatie

€ 11

20

Zolder/vlieringvloer

€  8

20

(Hybride) Warmtepomp 

€ 500 en € 7.650 per apparaat

afhankelijk van soort apparaat en energieprestatie

Vanaf 2022 is het niet meer mogelijk om vloer- en bodemisolatie te combineren om aan de isolatiewaarde-eis te voldoen.

ISDE BIJ ÉÉN MAATREGEL 

In de loop van 2022 is besloten door de overheid dat ook bij één maatregel er een subsidie mogelijk is (15% ipv 30%). Dit zal gaan gelden voor maatregelen die na 1 april 2022 zijn toegepast. De subsidie zal achteraf aan te vragen zijn, vanaf 1 januari 2023. Details hierover zijn nog niet bekend (juni 2022). Kijk op de site van RVO voor de actuele informatie.

 Alle details lees je op Rvo.nl

BTW
Particulieren kunnen de btw op de aanschaf en installatie van zonnepanelen terugvragen van de belastingdienst.

Voor  dak- spouw- vloerisolatie en het monteren van isolatieglas geldt het lage btw-tarief op het arbeidsloon.

Leningen
Er zijn verschillende mogelijkheden van aanbieders van leningen (en hypotheken) als de energiebespaarlening en Lening isoleren en duurzame energie Steenwijkerland voor inwoners met een beperkt inkomen.

Zakelijk

ISDE
Er zijn mogelijkheden voor subsidie bij een (hybride) warmtepomp en zonneboiler. Tijdelijk zijn er ook subsidiemogelijkheden voor zonnepanelen en zonneboilers. Rvo.nl

EIA
Fiscaal voordeel voor bedrijven, stichtingen en verenigingen die investeren in energiezuinige technieken en duurzame energie. Rvo.nl

MIA en Vamil
Fiscaal voordeel voor ondernemers die investeren in milieuvriendelijke bedrijfsmiddelen en technieken, vermeld op de Milieulijst. Rvo.nl