Ventilatie

Waarom ventilatie?

Een goed geisoleerde woning kan niet zonder een goede ventilatie. In elke woning is vocht aanwezig, dat door goed ventileren zijn weg naar buiten kan vinden. Vochtige lucht is moeilijker te verwarmen. Door het installeren van mechanische ventilatie of roosters in de beglazing blijft de lucht in je huis droger en heb je minder stookkosten. Bijkomend voordeel is dat ventilatie voor een gezond binnenklimaat zorgt!

Er zijn verschillende manieren om te ventileren:

Ventilatieroosters in het raam of kozijn

Roosters ten behoeve van het ventileren plaatsen in het kozijn of het raam is meestal een
voor isolerende beglazing worden de mogelijkheden en wensen omtrent ventilatieroosters meegenomen. Naast de reguliere ventilatieroosters kun je ook kiezen voor een zelfregelend ventilatierooster (ZR). Deze roosters reageren zelf op de winddruk en kunnen de toevoer zelf aanpassen als er harde wind op staat.

Ventilatieroosters in het raam/kozijn worden geleverd en geplaatst door een glaszetter.

Mechanische ventilatie (MV)

Met mechanische ventilatie wordt de vochtige en vervuilde lucht uit je woning gezogen met behulp van een speciale ventilator en afzuigventielen in de plafonds van bijvoorbeeld keuken, badkamer, bijkeuken en toilet. De aanvoer van frisse lucht om te ventileren gebeurt via ventilatieroosters in het raam/kozijn.

Mechanische ventilatie wordt geplaatst en onderhouden door een installateur. Naast de ventilatorbox zijn er ventilatiekanalen nodig.

Warmte-terug-winning (WTW)

Bij balansventilatie wordt constant vervuilde lucht afgevoerd via luchtkanalen en ventielen in verschillende ruimtes. Door de warmte-terug-win (WTW) unit wordt de verse buitenlucht verwarmd met de warmte van de af te voeren lucht. Hierdoor blijft de temperatuur van de lucht hoger, en hoef je minder energie te gebruiken om de woning op temperatuur te houden. Je kunt zo wel tot 90% van de warmte die anders zou verdwijnen behouden. Dat scheelt weer in de energiekosten.

WTW wordt geplaatst en onderhouden door een installateur. Er moeten verschillende af- en aanvoerkanalen worden geïnstalleerd.

Subsidiemogelijkheden

Kijk voor subsidiemogelijkheden hier

Ventilatie specialisten
Voor raam/kozijn ventilatoren is onze partner Falkena glas en schilderwerken uit Steenwijk. Zij leveren en plaatsen roosters van het merk Ducoton. In de meest voorkomende gevallen worden standaard (zelfregulerende) roosters geplaatst. Indien gewenst kunnen roosters geleverd worden met specifieke (bouw) wensen.


Voor het installeren van ventilatiesystemen in de woning en/of bedrijfsruimte is Installatietechniek Lok onze partner. Aangezien woningen in Nederland steeds beter zijn geïsoleerd, wordt ventilatie voor een gezonde lucht in huis steeds belangrijker. Vervuilde lucht kan schadelijk zijn voor jouw gezondheid! Naast het verkrijgen van een prettig (woon/werk)klimaat door ventilatie kan er ook een energiebesparing worden bereikt. Elke woning/gebouw heeft haar eigen mogelijkheden en onmogelijkheden met betrekking tot de verschillende opties. Laat je vooral goed voorlichten.