Verwarming

De manier van verwarmen is van grote invloed op je energierekening. Je kunt (deels)  van het gas af met een elektrische (hybride) warmtepomp. Hiervoor is het belangrijk dat je de buitenschil van je woning hebt voorzien van isolatiemaatregelen (dak, spouwmuur, vloer, glas), omdat anders de warmtepomp het huis niet warm genoeg zal krijgen.

Een (hybride) warmtepomp heeft een binnen- en een buitenunit. Je moet voldoende ruimte hebben om deze toestellen te kunnen laten installeren. Daarnaast kan er een investering nodig zijn in nieuwe lage-temperatuur radiatoren of vloerverwarming.

Hybride warmtepomp

Een hybride warmtepomp is een elektrische pomp die samenwerkt met je cv-ketel. Doordat je minder gas gebruikt gaat je energierekening omlaag. De hybride warmtepomp zorgt voor de warmte in je huis, en als het nodig is kan de cv ketel bijspringen voor warm water.

Vaak kan een hybride warmtepomp werken op je bestaande radiatoren. Een warmtepomp verwarmt het water in je radiatoren tot 45/55 graden, waar een cv ketel verwarmt tot 60/80 graden. Bij een goed geïsoleerde woning geven ze meestal genoeg warmte, maar soms zijn ze toch te klein. Dan is naast de warmtepomp (met eventueel nieuwe cv ketel) een investering in nieuwe radiatoren een must.

Warmtepomp

Een volledige elektrische warmtepomp haalt warmte uit de lucht, bodem of het grondwater. Deze warmtepomp heeft voor warm water een voorraadvat. Daardoor is hij ongeveer zo groot als een hoge koelkast. Je huis moet hiervoor goed zijn geïsoleerd en je hebt vloer- of wandverwarming of ltv-radiatoren.

Welke warmtepomp is voor mij geschikt?

Dat is geen eenvoudige vraag. Het installeren van een (hybride) warmtepomp kost tussen de € 5000 en € 25000. Gezien de (financiële) investering in misschien meer dan alleen een warmtepomp is een advies op maat nodig. Om te kunnen adviseren welke warmtepomp voor jou geschikt is, zal de installateur eerst een bezoek aan huis plannen. Daarin wordt besproken welke wensen jij en je familie hebben aan warmte en warm water. De isolatie van de woning wordt besproken, de bestaande verwarming (vloer/wand of radiatoren) en er wordt gekeken wat praktisch mogelijk is qua ruimte en qua bron voor de warmtepomp (lucht/water/bodem). Op basis van alle gegevens wordt een calculatie gemaakt die dient als basis voor een offerte.

Het maken van deze calculatie wordt gedaan door een specialist die daar tijd voor nodig heeft. De offerte wordt hierop gebaseerd. Deze offerte is vanzelfsprekend vrijblijvend, maar niet vrij van kosten. Omdat het veel werk met zich meebrengt om deze offerte uit te brengen, wordt hier een factuur voor verstuurd. Of je daarna wel of niet verder gaat met de installatie van een warmtepomp, deze factuur dient altijd betaald te worden.

Voordelen warmtepomp

  • Besparing energierekening omdat je geen gas meer gebruikt
  • Duurzame oplossing
  • Kan ook dienen als koeling
  • Lage onderhoudskosten
  • Lagere CO2-uitstoot
  • Waarde woning stijgt
  • Lange levensduur

Subsidiemogelijkheden

Kijk voor subsidiemogelijkheden hier

Warmtepomp specialisten

Onze partner is Lok Installatietechniek uit Vollenhove. Zij hebben de kennis in huis om je van het juiste advies te voorzien én om de warmtepomp op de juiste manier te installeren. Zij installeren voornamelijk warmtepompen van de merken Vaillant en Daikin.