Verwarming

De manier van verwarmen is van invloed op je energierekening. Je kunt (deels) van het gas af met een elektrische (hybride) warmtepomp. Je kosten voor elektrisch zullen hierdoor stijgen. Zonnepanelen kunnen hier een bijdrage voor leveren.

Het is belangrijk dat je de buitenschil van je woning hebt voorzien van isolatiemaatregelen (dak, spouwmuur, vloer, glas). Er is dan te veel warmteverlies. Een warmtepomp werkt met veel lagere temperaturen dan een CV-verwarming.

Hybride warmtepomp

Een hybride warmtepomp is een elektrische pomp die samenwerkt met je cv-ketel. Doordat je minder gas gebruikt gaat je gasrekening omlaag. Je verbruik van stroom gaat wel omhoog. De hybride warmtepomp zorgt voor de warmte in je huis, en als het nodig is kan de cv ketel bijspringen voor warm water.

Een warmtepomp verwarmt het water in je radiatoren tot 45/55 graden, waar een cv ketel verwarmt tot 60/80 graden. Bij een goed geïsoleerde woning is dit voldoende om het huis warm te krijgen. Een warmtepomp heeft een lage temperatuur systeem nodig om de warmte te verspreiden. Dit kunnen ltv-radiatoren zijn of vloerverwarming. 

Warmtepomp

Een volledige elektrische warmtepomp haalt warmte uit de lucht, bodem of het grondwater. Deze warmtepomp heeft voor warm water een voorraadvat. Daardoor is hij ongeveer zo groot als een hoge koelkast. Je huis moet hiervoor goed zijn geïsoleerd en je hebt vloer- of wandverwarming of ltv-radiatoren. Een volledige elektrische warmtepomp is duurder in aanschaf dan een hybride warmtepomp, maar kan uiteindelijk de beste oplossing zijn. Niet overal is een elektrische warmtepomp mogelijk of wettelijk toegestaan. 

Welke warmtepomp is voor mij geschikt?

Dat is geen eenvoudige vraag. Het installeren van een (hybride) warmtepomp kost tussen de € 5.000,00 en € 25.000,00. Gezien de (financiële) investering wordt altijd een advies op maat gemaakt. 

Om te kunnen adviseren welke warmtepomp voor jou geschikt is, zal de installateur eerst een bezoek aan huis plannen. Daarin wordt besproken welke wensen jij en je familie hebben aan warmte en warm water. De isolatie van de woning wordt besproken, de bestaande verwarming (vloer/wand of radiatoren) en er wordt gekeken wat praktisch mogelijk is qua ruimte en qua bron voor de warmtepomp (lucht/water/bodem). Op basis van alle gegevens wordt een calculatie gemaakt die dient als basis voor een offerte.

Het maken van deze calculatie wordt gedaan door een specialist die daar tijd voor nodig heeft. Daarna wordt een offerte gemaakt. Deze offerte is vanzelfsprekend vrijblijvend, maar niet vrij van kosten. Omdat het veel (reken)werk met zich meebrengt om deze offerte uit te brengen, wordt hier een factuur voor verstuurd. Of je daarna wel of niet verder gaat met de installatie van een warmtepomp, deze factuur dient altijd betaald te worden.

Voordelen warmtepomp

  • Duurzame oplossing
  • Kan ook dienen als koeling
  • Lage onderhoudskosten
  • Lagere CO2-uitstoot
  • Waarde woning stijgt
  • Lange levensduur

Subsidiemogelijkheden

Subsidie- en financieringsmogelijkheden wisselen met regelmaat. Kijk op de subsidiepagina of er op dit moment mogelijkheden zijn.